Kako preskočiti na BitWarden, zdaj ko LastPass ni več brezplačen

Od 16. marca 2021 dalje LastPass ni več brezplačen. Če ga ne poznate, je bil LastPass eden zanimivejših upravljavcev gesel (Password Manager). Zanimiv je bil predvsem, ker je bil do sedaj brezplačno na voljo tako na osebnih računalnikih kot tudi mobilnih napravah.

Na žalost je zabave konec. Cena 3 USD na mesec ni strašno visoka, ampak skupaj z vsako drugo stvarjo, ki dandanes zahteva naročnino, se stroški hitro naberejo. Čas je za menjavo, še posebej, če je na voljo vsaj primerljiva brezplačna alternativa.

BitWarden je brezplačna odprtokodna alternativa

BitWarden odlično zamenja LastPass, saj nudi praktično enake možnosti in podoben vmesnik. Na voljo je kot razširitev za vse večje brskalnike, aplikacija za Windows, macOS in Linux ter aplikacija za Android in iOS. Ko enkrat ustvarite račun z geslom, na spletu dobite t. i. trezor, v katerem so shranjena vsa vaša gesla.

Trezor v storitvi BitWarden

Poskrbljeno je tudi za prehod z LastPassa. Najprej se prijavite v LastPass in levo spodaj izberite možnost Advanced Options. Odpre se meni, kjer izberete Export.

Izvoz podatkov iz storitve LastPass

Še enkrat vpišite geslo in na disk prenesite datoteko CSV, ki jo nato uvozite v BitWarden v možnosti Tools in Import data.

Uvoz podatkov v BitWarden

Enostavna uporaba

Uporaba je po namestitvi enostavna. Na straneh, kjer imate shranjena gesla, s klikom na ikono Bitwarden v brskalniku izpolnite podatke. Ko ustvarjate nov uporabniški račun, lahko enostavno ustvarite novo varno geslo z desnim klikom na polje za geslo (Generate Password).

Ustvarjanje novega gesla.

Ko se znajdete na strani, ki zahteva geslo, preprosto kliknete na ikono razširitve in izberete uporabniški račun, s katerim se želite prijaviti v storitev.

S klikom na ikono lahko preprosto vnesete uporabniško ime in geslo.

Na voljo so tudi aplikacije za mobilne naprave, ki prav tako vnašajo gesla in uporabniška imena v spletne strani in aplikacije.

Kaj dobite s plačilom

Osnovno upravljanje gesel v BitWardenu je zastonj, lahko pa doplačate dodatke. Za 10 USD na leto, vključijo par dodatnih bonbončkov.

  • 1 GB prostora za šifrirane datoteke
  • Možnosti za prijavo z dvofaktorsko avtentikacijo
  • Preverjanje gesel in vdorov v storitve, kjer imate uporabniški račun
  • Podpora

10 EUR na leto ni strašen strošek, sploh glede na to, da LastPass sedaj računa 36 USD na leto.

Subscription received!

Please check your email to confirm your newsletter subscription.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.